TOTAL Oil Türkiye, İzmir Smyrna Antik Kenti’nde çocuklara yönelik tarih ve sanat atölyesi çalışmalarına başladı.

İletişim danışmanlığını Canvas’ın yürüttüğü TOTAL Oil Türkiye, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı kapsamında kültürel mirasımıza sahip çıkıyor.

TOTAL ile çocuklar tarihi yerinde öğreniyor, Antik Kent Smyrna geleceğe ışık tutuyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları Smyrna Antik Kenti’ni binlerce yıl sonra gün yüzüne çıkartıyor.

TOTAL Oil Türkiye iş birliğiyle 5-12 yaş arasındaki çocuklarla gerçekleştirilen atölyede, çocuklar önce arkeologlar eşliğinde Smyrna Antik Kenti’ni gezdiler, binlerce yıllık kültür ve tarih mirası hakkında çeşitli bilgiler edindiler. Antik çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar çeşitli izler taşıyan tarihi kentte adeta bir zaman yolculuğuna çıkan çocuklar, antik kent gezisinin ardından gözetmen ve arkeologlar eşliğinde Smyrna Antik Kenti’nde ortaya çıkan tarihi objelerin seramikten maketlerini yaptılar.

Öğretici ve eğlenceli geçen atölye çalışmasının sonunda çocuklar, hem Smyrna Antik Kenti’ni yakından görme, hem de sanat ve tarihle zenginleştirilmiş bu atölyede el becerilerini geliştirme ve
öğrendiklerini deneyimleyeme fırsatı yakaladı.

Smyrna Antik Kenti Çocuk Atölyeleri kapsamında, ilk etapta Smyrna’ya yakın mahallelerde okuyan ilköğretim çağındaki çocuklara ulaşılması planlanırken, giderek çevre mahalle ve ilçelerin de proje dahil edilmesi hedeflenmektedir. Atölye çalışmaları, eğitim yılı takvimine göre düzenlenerek yıl boyunca devam etmesi planlanmaktadır.

Smyrna Hakkında

Adını Amazon kadınlarından alan ve kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskender’in gördüğü bir rüyaya dayandırılan; ülkemizde
yürütülen en önemli arkeolojik projelerinden biri olan Antik  
Smyrna/İzmir Kazıları ile Kadifekale’deki İçkale, Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası ortaya çıkarılıyor. Şu anda bir bölümü ziyarete açık olan Smyrna Agorası’nda, antik çağın en büyük sivil bazilikalarından biri olan Agora Bazilikası, antik Kent Meclisi ve Agora Roma Hamamı’nda çalışmalar devam ediyor.


Agora Bazilikası’nda dünyanın en zengin duvar yazıları (Grafito) koleksiyonu da yer alıyor. Bu duvar yazılarıyla, Roma Dünyası’nda ve Antik Smyrna/İzmir’de günlük yaşamın hemen her alanına; inançlara, gladyatör dövüşlerine, ticarete, gemi teknolojilerine, doğal yaşama vb. ilişkin bilgiler edinmek mümkün. Agora Bazilikası, İzmir’in tarihi kent merkezi olan Kemeraltı antik kentinin üzerinde yükseliyor. Smyrna Agorası’nda sürdürülen kazı çalışmalarıyla, Kemeraltı ve çevresindeki 500 yıllık Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemleri konut ve ticaret dokusu, ibadethaneleri, sokak çeşmeleri ve günlük yaşamı ile yerel ve Avrupa/Uzak Doğu’dan gelen ithal ürünler hakkında birçok buluntu ve bilgiye ulaşılabiliyor.

Smyrna Tiyatrosu ise 2014 yılı kazıları ile 1.500 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarılıyor ve 20.000
kişilik kapasitesi ile antik dünyanın büyük tiyatro yapılarından biri olarak varlığını sürdürüyor.