2040’ta Şimdiki Mesleklerin Çoğu Yok Olacak

DaVinci Enstitüsü Gelecek Bilimcisi Thomas Frey “Bugün kullandığımız araçlar 150 yıllık bir çalışma sonucu geliştirildi” diye konuştu. Frey teknolojinin gelişmesiyle, bazı iş kollarında istihdamın azalacağını ama diğer taraftan birçok yeni iş imkanı oluşacağını, ancak bunların bugünkü gibi tam zamanlı değil, yarı zamanlı ya da proje bazında işler olacağını söyledi. 2040’ta şu anda en sık görülen birçok mesleğin yok olacağını söyleyen Frey, robotlar, dronelar, sürücüsüz araçlar gibi yeni alanlarda yeni meslekler oluşacağını söyledi. Frey, gelecekte başarılı olabilmek için bireylerin iş dünyasında daha esnek olabilmesi gerektiğini ifade etti.


İlham Veren Liderler Yetiştirmeliyiz

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur; “Genç kuşakların ilginç bir kariyer yaklaşımı var. Parça parça tamamlama deniyor buna literatürde. Deneme — yanılma yoluyla farklı işlere girip kendileri için en uygun olanını buluyorlar. Ayrıca yaptıkları her şeyde anlam arıyorlar. Bu kuşakların ilham verici liderlerle yola çıkması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde şirketlerin yapması gereken, ilham veren liderleri yaratmak ve yetiştirmek olmalıdır. Bizlerin sorumluluğu bu. Bu sayede geleceğin şirketlerini ortaya çıkarabiliriz” dedi.


Büyük Kurumlar İnovasyonculuk Tiyatrosu Oynuyor

Hasan Aslanoba; “Bugünün geleneksel firmaları şu anda şirket içinde inovasyonculuk tiyatrosu oynuyor. Ekipler kurup ufak tefek yeniliklerle geleceğe hazırlandıklarını sanıyorlar. Büyük bir yanılgı bence bu. Gelecekte 3 tip firma olacak. Teknoloji devleri, bunları zorlayan startup’lar ve kas gücü firmaları. İlk ikisi akıl firmaları, üçüncüsü ise katma değeri düşük geleneksel firmalar.” şeklinde konuştu.

Hiyerarşik Olmayan Takımlar Başarıyı Getirecek

Türk Telekom CEO’su Paul Doany ; “Gelecekte kurumlarda herkes işinde lider olmalı ve takım çalışmasıyla şirketi dönüştürücü işlere odaklanmalı. Ama bu liderlik eskiden olduğu gibi hiyerarşik bir düzende olmamalı.” şeklinde konuştu.

 


Esnek Yapılar Daha Şanslı

Dünyanın geleceğinde belirsizliklerin hakim olduğu bir evrede bulunduğunu söyleyen Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz: “Küresel ticarette ABD yerine Çin’in ağırlığı her geçen gün artıyor. Öngörülemeyen değişiklikler mevcut ama öngörülebilir değişikliklerden biri, Batı dünyasının teknolojik gelişmeler, özellikle robotik üretimle kendi kendine daha yetebilir hale gelmesi. Bu beyaz yakalıları tehdit eden bir durum.” dedi. Gülden Yılmaz, ağır ve hantal yapıların global ekonomideki belirsizlikleri göğüslemede zorlanacağını, esnek şirketlerin ise bu dönemde daha şanslı olacağını düşündüğünü belirtti.


Şirketler Gelecekte Stratejilerini Veriye Göre Oluşturacak

EY Parthenon Birleşik Krallık Başkanı Philip Dunne ; “Gelecekte de şimdi olduğu gibi yetenek ve deneyim geçerli olmaya devam edecek. Ama gelecekte lider, karar alırken sadece deneyimine değil büyük veriye bakacak. Hatta strateji, veri odaklı şekillenecek.” dedi.


Yüksek Teknolojili Ürün Tasarlayan İnsan Kaynağında Artış Gerekiyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, ülkemizde değerli mühendislerin olduğunu ancak yüksek teknolojili ürün tasarlayan insan kaynağımızın yeterli olmadığını savundu. “Dünyada en iyi helikopteri, uçağı kim tasarlıyorsa o kişilerle çalışıyoruz. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 havacılık savunma şirketinden biri olmak.” diyen Kotil, Türkiye’nin küresel oyuncu olmak için yüksek teknolojili ürün çıkarması gerektiğinin altını çizdi.